بدترین اتفاقات ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۲
سال 2022 برای ارزهای دیجیتال سال خوشیُمنی نبود. رویدادهای فاجعهباری همچون هکهای گسترده و نابودی چند استیبل کوین و سقوط پلتفرمهای سرمایهگذاری و صرافی FTX بر شدت بازار نزولی این سال افزود؛ بهطوریکه بیت کوین بیش از 25٬000 دلار از ارزش خود را از دست داد و بیش از نیمی از هولدرهای بیت کوین وارد ناحیه ضرر شدند.
علاوهبراین، همزمان با شروع قانونگذاریها در کنگره ایالات متحده، شاهد افزایش تعداد هکها و حملههای سایبری به صرافیها و پلتفرمهای وامدهی بودیم. اکنون که اولین روزهای سال 2023 را سپری میکنیم و چشمانتظار گشایش در بازار هستیم، بد نیست بدترین رویدادهای سال گذشته میلادی را مرور و با دید وسیعتری خود را برای اتفاقات احتمالی سال جدید آماده کنیم. آنچه درادامه میخوانید، بهکمک مقالهای از وبسایت کوینمارکتکپ نوشته شده است.
فروش 75درصد از بیت کوینهای تسلا
ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت تسلا (Telsa)، پیشتر نشان داده بود که نهتنها در بازار میم کوین دلخواه خود، یعنی دوج کوین ، قدرت جابهجایی دارد، بلکه بازار بیت کوین را نیز میتواند فقط با یک توییت زیرورو کند. شرکت تسلا با خرید 1٫5میلیارد دلار بیت کوین در زمان رونق بازار در سال 2021 اعتماد فراوانی را به بازار ارزهای دیجیتال آورد. از سوی دیگر، فروش 75درصد این دارایی به قیمت 936میلیون دلار در سال 2022 تاثیر منفی انکارناپذیری روی این بازار گذاشت و زمستان ارزهای دیجیتال را طولانیتر و سختتر کند.
مایکل سیلور (Michael Saylor)، مدیرعامل شرکت مایکرواستراتژی (MicroStrategy) و یکی از طرفداران دوآتشه بیت کوین، از این اقدام ماسک شدیداً انتقاد کرد. بااینحال، ماسک گفت که در پی تعطیلی ناشی از همهگیری کرونا در چین، به این نقدینگی احتیاج داشته است.
مشکلات زیستمحیطی، دستبهگریبان بیت کوین
ابعاد مصرف انرژی شبکه بیت کوین در حد میزان مصرف کل برخی کشورها برآورد شده است. این مسئله سختگیری بیشترِ قانونگذاران درزمینه بازار داراییهای دیجیتال و تلاش برای تصویب قانون بازارهای داراییهای دیجیتال (MiCA) در اتحادیه اروپا را در پی داشت. علاوهبراین، بانک مرکزی اروپا هم گفت که بیت کوین در مسیری قرار گرفته است که دیگر کارکردش را از دست میدهد.
دراینمیان، ممنوعیتهای ماینینگ هم بهویژه در ایالات متحده روبهافزایش است. همچنین، با رویداد مِرج (Merge) اتریوم که الگوریتم اجماع این شبکه را به اثبات سهام تغییر داد و تاثیرات منفی زیستمحیطی استخراج اتریوم را تقریباً به صفر رساند. با این رویداد، حرفوحدیثهایی دربارهی انجام بهروزرسانی مشابه در شبکه بیت کوین هم مطرح شده است.
اجبار ویکیپدیا و موزیلا به توقف پذیرش کمکهای مبتنیبر ارز دیجیتال و کمپین ضدبیتکوین بنیاد محیطزیستی گرینپیس (Greenpeace) و اجبار صندوق جهانی حیاتوحش (WWF) به توقف فروش توکنهای غیرمثلی (NFT) که آن زمان روی اتریوم مبتنیبر اثبات کار عرضه میشدند، برخی از مشکلات الگوریتم اثبات کار هستند که تهدید برای آینده ماینینگ بهشمار میآیند.
افزایش تعداد دزدیهای NFT
با افزایش ارزش و کاربردپذیری توکنهای غیرمثلی، افزایش سرقت این داراییها هم اجتنابناپذیر بهنظر میرسید و در سال گذشته حتی با افت شدید بقیه بازار کریپتو متوقف نشد. تا اوت2022 (مرداد1401)، هکرها بیش از 100میلیون دلار توکن غیرمثلی بهسرقت بردند و حسابهای دیسکورد و حساب توییتر سلبریتیها برای کلاهبرداری هک شد.
همچنین، یکی از مدیران سابق بازار NFT اوپنسی (OpenSea) به انجام معاملات نهانی متهم شد. گفتنی است معاملات نهانی با سوءاستفاده از اطلاعاتی انجام میشوند که برای عموم دردسترس نیستند. در رویدادی دیگر، توکن بورد ایپ یات کلاب بازیگر مشهور سِت گرین (Seth Green) که قرار بود در برنامه تلویزیونی او استفاده شود، دزدیده شد. درنهایت، گرین مجبور شد توکن خودش را به قیمت بیش از 300٬000 دلار دوباره بخرد.
شکست السالوادور در پذیرش بیت کوین
اقدام السالوادور برای قانونیکردن بیت کوین در این کشور پس از یک سال هیچ نتیجه خاصی جز ناکامی در پی نداشت. بیت کوینهایی که دولت السالوادور به قیمت 105میلیون دلار خریده بود، اکنون فقط 65میلیون دلار ارزش دارد. این در حالی است که در نظرسنجیهای اخیر، بیش از سهچهارم شهروندان السالوادور از رئیسجمهور میخواهند سیاستش را درباره بیت کوین تغییر دهد.
با وجود تسهیلات کارمزد تراکنش، کمتر از 2درصد از پرداختها در این کشور با استفاده از بیت کوین انجام شده و دولت هم پروژههای جدید مبتنیبر بیت کوینش را فعلاً به حالت تعلیق درآورده است. انتقاد صندوق بینالمللی پول از قانونیشمردن بیت کوین در السالوادور و خودداری از ارائه وام به این کشور را نیز باید به این مشکلات اضافه کرد.
تحریم سرویس میکسر «تورنادوکش»
سرویسهای میکس ارزهای دیجیتال به افراد کمک میکنند هنگام تراکنش اثری از هویت و آدرس خود برجای نگذارند. بنابراین، بدیهی است که افراد سودجو از این سرویسها استفاده کنند و هدف اصلی مجریان قانون باشند.
بااینحال، بهجرئت میتوان گفت هیچ برخورد قانونیای بهاندازه ماجرای «تورنادوکش» (Tornado Cash) جدی نبوده است.
سرویس میکسینگ تورنادوکش بهدلیل استفاده هکرهای کرهشمالی از آن وارد فهرست تحریمهای ایالات متحده شد.
هکرهای کرهشمالی پس از دو رویداد هک 625میلیوندلاری از پروتکل رونین بریج (Ronin Bridge) و 100میلیوندلاری از پروتکل هورایزن بریج (Horizon Bridge) از این سرویس میکسر استفاده کرده بودند.
تورنادوکش پروتکلی متنباز است و سازمان مستقل غیرمتمرکز (DAO) آن را بهطورکامل مدیریت میکند. ازاینرو، بسیاری معتقدند که استفاده مجرمانه از کد متنباز نمیتواند دلیلی برای مؤاخذه توسعهدهندگان باشد. بااینحال، پرونده خبرساز تورنادوکش باعث دستگیری الکسی پرتسف (Alexey Pertsev)، توسعهدهنده این پروتکل، در هلند به جرم نوشتن کد آن شد. اتهام تسهیل عملیات پولشویی در حالی علیه پرتسف مطرح شده است که او مدتها پیش از تیم توسعه این پروتکل خارج شده بود.
دلسردی معاملهگرهای هندی و عرضه روپیه دیجیتال
بهنظر میرسد تکلیف هند با ارزهای دیجیتال هنوز بهدرستی مشخص نشده است. بسیاری از شهروندان این کشور از این داراییها استقبال میکنند؛ اما دولت تقریباً آنها را ممنوع کرده است. وضع مالیات 30درصدی بر سود معاملات کریپتو در این کشور که یکی از نرخهای مالیات سنگین کریپتو در سرتاسر جهان بهشمار میرود، باعث ناامیدی سرمایهگذاران هندی و کاهش چشمگیر حجم معاملات ارزهای دیجیتال در این کشور شد.
علاوهبراین، صرافیهای هندی بزرگی همچون وزیرایکس (WazirX) و کوینسوییچ کوبر (CoinSwitch Kuber) و شاخه هندی صرافی کوین بیس آوریل2022 (فروردین1401) خدمات خود را به حالت تعلیق درآورند. این اتفاق پس از ایجاد ابهامهای قانونی و قطع همکاری سیستم پرداخت آنی یونایتد پیمنتز اینترفیس (UPI) با این صرافیها رخ داد. گفتنی است UPI زیرنظر بانک مرکزی هند (RBI)، مهمترین طرفدار ممنوعیت کامل ارزهای دیجیتال در این کشور، مدیریت میشود و درگاه پرداخت مهمی در شبهقاره است.
هندیها در حالی با مشکلات متعدد برای معاملات داراییهای دیجیتال دستوپنجه نرم میکنند که دولت هند به فکر عرضه ارز دیجیتال ملی است. اواخر نوامبر، بانک مرکزی هند از تصمیم خود برای اجرای آزمایشی روپیه دیجیتال در شبکهای متشکل از 400٬000 کاربر، ازجمله برخی از بانکهای بزرگ هند، پرده برداشت. هدف این پروژه عرضه عمومی روپیه دیجیتال تا پایان سال 2023 عنوان شده است.
ایلان ماسک و خرید توییتر
ایلان ماسک پس از خرید 9٫2درصد از سهام توییتر با حمایت افرادی همچون جک دورسی (Jack Dorsey)، مدیرعامل سابق آن، به فکر خرید کل شرکت افتاد. او پولی پیشنهاد داد که اعضای هیئتمدیره نتوانستند رد کنند؛ اما این تازه اول ماجرا بود. ماسک توییتر را به داشتن حسابهای کاربری جعلی و رباتهای اسپمی متهم کرد که ناقض قرارداد خرید این شرکت بودند.
پس از خرید توییتر و با اعلام خبر پذیرش پرداختهای ارز دیجیتال در این اپلیکیشن، کوین محبوب ایلان ماسک، یعنی دوجکوین، چندین افتوخیز شدید را تجربه کرد. علاوهبراین، ماسک در اولین اقدام خود پس از ورود به توییتر، فوراً مدیران ارشد و نیمی از کارکنان را اخراج کرد. این اقدام چنان شتابزده انجام شد که برخی از افراد کارآمد شرکت هم اخراج شدند. این بیدقتی باعث شد توییتر مجبور شود دوباره از برخی افراد بخواهد که به کار خود بازگردند.
بازشدن مجدد حساب کاربری دونالد ترامپ و مسدودشدن فوری حساب کاربری کانیه وست (Kanye West) فقط برای انتشار تصویر «سواستیکا» (صلیب شکسته)، نگرانیهای زیادی را درباره خشونت کلامی و محتوای این شبکه اجتماعی برانگیخت. این هیاهو سبب شد برندهای بزرگی همچون فولکس واگن و فایزر تبلیغات خود را از این وبسایت حذف کنند. ماسک درباره این موضوع با شرکت اپل هم دچار مشکل شد. اپل تهدید کرده بود که هم تبلیغات خود را از توییتر حذف میکند و هم اپلیکیشن توییتر را از اپاستور برمیدارد.
سنگاندازی SEC بر سر راه اپلیکیشنهای وامدهی
درحالیکه هنوز خشم کوین بیس از تهدید سال 2021 کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) آمریکا درباره برنامه وامدهیاش فروننشسته بود، این کمیسیون از جریمه 100میلیوندلاری بلاکفای (BlockFi) بهدلیل مسئله مشابهی خبر داد.
درادامه، مشکلات ناشی از پرداخت وام بدون وثیقه و متضررشدن میلیونها مشتری در پلتفرمهای وامدهی همچون سلسیوس (Celsius) و وُیِجِردیجیتال (Voyager Digital) نیز مزید بر علت شد تا حساسیت قانونگذاران و آژانسهای فدرال روی پلتفرمهای وامدهی و سود حاصل از آنها بیشتر شود.
پلتفرم وامدهی نکسو (Nexo) هم که دچار چندین ضرر مالی سنگین شده بود، اعلام کرد که از آمریکا خارج میشود. این پلتفرم دلیل این کار را قانونگذارانی دانست که به گفتوگوی سازنده تمایلی ندارند. گفتنی است بدشانسی بلاکفای به اینجا ختم نشد. بلاکفای ابتدا با کمک صرافی FTX از ورشکستگی نجات پیدا کرد؛ اما خیلی زود با فروپاشی این صرافی، دوباره به وضعیت سابق برگشت.
ارزهای دیجیتال بهعنوان اوراق بهادار
باور عمومی در جامعه ارزهای دیجیتال این است که این ارزها اوراق بهادار نیستند؛ اما با نزدیکشدن به پایان سال ۲۰۲۲، این باور درمعرض تهدید بیشتری قرار گرفت. سال گذشته با دادگاه ریپل بهاتهام فروش اوراق بهادار بدون مجوز در قالب توکن XRP شروع شد و رفتهرفته دامن بقیه پلتفرمها را هم گرفت.
سینتیا لومیس (Cynthia Lummis)، سناتور جمهوریخواه ایالات وایومینگ، دسامبر۲۰۲۲ (آذر۱۴۰۱) گفت که رویداد مِرج اثبات سهام اتریوم ۲ احتمالاً این ارز دیجیتال را به اوراق بهادار تبدیل کرده است. گری گِنسلر (Gary Gensler)، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، هم پیشتر همین نظر را داده بود.
سقوط پلتفرمهای وامدهی ارزهای دیجیتال و صرافی FTX باعث شد که برخی اعضای کنگره مانند تام اِمِر (Tom Emmer) کمیسیون بورس و اوراق بهادار را مسئول این قبیل اتفاقات بدانند. در همین راستا، گری گنسلر با اصرار بر ثبت صرافیها در قالب قانونی کارگزارمعاملهگر در ۱۹ژانویه۲۰۲۲ (۲۹دی۱۴۰۰) و پیش از اتفاقات فاجعهبار ۲۰۲۲ گفته بود:
من از کارمندان سازمان خواستهام این پلتفرمها را ازنظر حفاظت از سرمایهگذار بررسی کنند. اگر پلتفرمهای معاملاتی زیرنظر قانون کار نکنند، امسال هم کاربران درمعرض خطر قرار خواهند داشت.
ظاهراً، این گفته گنسلر بسیار به حقیقت نزدیک بود!
نابودی پلهای بینزنجیرهای
در سالی که گذشت، بیشترین هک در فضای ارزهای دیجیتال در حوزه دیفای با ۳٫۲میلیارد دلار دارایی مسروقه اتفاق افتاد. هدف بخش زیادی از این حملههای سایبری پلها یا همان بریجهای بینزنجیرهای بود.
هکرهای کرهشمالی ۶۲۵میلیون دلار دارایی را از رونین بریج در پلتفرم اکسی اینفینیتی (Axie Infinity) بهسرقت بردند. این بزرگترین سرقت کریپتویی تاریخ بود. بایننس بریج (Binance Bridge) هم ۵۸۶میلیون دلارش را از دست داد. البته این پروتکل توانست ۱۰۰میلیون دلار این سرقت را در قالب بایننس کوین فریز کند و به هکرها اجازه انتقال آن را ندهد.
ناگفته نماند پلتفرمهای وارمهول بریج (Wormhole Bridge) ۳۲۵میلیون دلار، نوماد (Nomad) ۱۹۰میلیون دلار، بینزتاک فارمز (Beanstalk Farms) بیش از ۱۸۰میلیون دلار و وینترمیوت (Wintermute) ۱۶۰میلیون دلار دارایی خود را از دست دادند. هورایزن بریج از پلتفرم هارمونی (Harmony) نیز با حمله هکرهای کرهشمالی مواجه شد و با ۱۰۰میلیون دلار سرمایهاش خداحافظی کرد.
اولین هک سال هم متعلق به کیوبریج (QBridge) از پلتفرم وامدهی کیوبیت فایننس (Qubit Finance) با ۸۰میلیون دلار ضرر بود. آماری که اشاره کردیم، به هکهای سنگین سال مربوط هستند و فهرست دزدیهای سال ۲۰۲۲ بسیار طولانیتر از اینهاست. دراینمیان، برخی از پروژهها توانستند خسارت دههاهزار کاربر متضرر خود را پرداخت کنند؛ اما برخی دیگر از پلتفرمها توان جبران خسارت را نداشتند.
غروب ابدی لونا
ارزش بازار استیبل کوین ترا لونا که پیش از آغاز زمستان ارزهای دیجیتال از ۲۵۰میلیون دلار ابتدای سال ۲۰۲۱ به ۴۰میلیارد دلار رسیده بود، در موج نزولی دیگری به حدود ۳۰میلیارد دلار در ۴می۲۰۲۲ (۱۴اردیبهشت۱۴۰۱) رسید. بااینحال، ترا لونا هنوز سومین استیبل کویل بزرگ بازار بود.
این استیبل کوین الگوریتمی از سازوکاری دوتوکنی بهره میبُرد و بهجای ذخیره دلاری مانند یواسدیسی و تتر، برابری یکبهیک خود با دلار را با تکیه بر ارز دیجیتال لونا بهدست میآورد.
این برابری ناگهان لغزید و باعث ترس معاملهگران شد. توکن لونا که کنترلکننده برابری ترا لونا بود و قیمتش در ۴می۲۰۲۲ درحدود ۸۶ دلار محسوب میشد، در ۱۲می ارزشی کمتر از ۱۷ سنت داشت.
متخصصان پیشتر درباره ریسک فراوان استیبل کوینهای الگوریتمی هشدار داده بودند. دو کووان (Do Kwon)، بنیانگذار شبکه ترا، توجهی به این انتقادها نکرد. درنتیجه، هنگام سقوط این ارز دیجیتال حتی سرمایهگذاری میلیارددلاری بنیاد لونا روی بیت کوین هم نتیجه خاصی بهدنبال نداشت. گفتنی است دو کووان درحالحاضر با اتهامهایی همچون اختلاس و نقدکردن میلیاردها دلار پیش از سقوط نهایی شبکه و هشدارهای اینترپل روبهروست.
ورشکستگی تری اروز کپیتال
در پی سقوط ترا لونا، بسیاری دچار ضررهای هنگفت شدند؛ اما شاید کمتر شرکتی مانند تری اروز کپیتال (Three Arrows Capital) از خرید ترا لونا تا این حد پشیمان شده باشد. در سال ۲۰۱۲، زو سو (Zhu Su) و کایل دیویس (Kyle Davies) صندوق پوشش ریسک تری اروز کپیتال را تأسیس کردند و درنهایت، در ژوئن۲۰۲۲ (خرداد۱۴۰۱) این صندوق اعلام ورشکستگی کرد.
سرمایهگذاریهای سنگین روی ترا لونا و صندوق سرمایهگذاری بیت کوین گریاسکیل (Grayscale) باعث شد تا تری اروز کپیتال نتواند با وجود دراختیار داشتن ۱۸میلیارد دلار دارایی جان سالم بهدر ببرد. سهام بیت کوین گریاسکیل (GBTC) که زمانی بهدلیل استقبال کاربران از ۱۰ تا ۳۰درصد بیشتر از قیمت اصلی بیت کوین معامله میشد، پس از سقوط سرمایهگذار اصلی خود، یعنی تری اروز کپیتال، تا ۵۰درصد کمتر از قیمت بیت کوین سقوط کرد.
علاوهبراین، سرمایهگذاری روی ابزار مشتقه stETH که پس از سقوط ترا لونا دچار تزلزل شده بود، روند ورشکستگی تری اروز کپیتال را سرعت بخشید. درحالحاضر، این شرکت ۳میلیارد دلار به مشتریانش بدهکار است.
ورشکستگی سلسیوس
در ۱۳ژوئن۲۰۲۲ (۲۳خرداد۱۴۰۱)، یکی از پلتفرمهای وامدهی بزرگ به نام سلسیوس با ۳میلیون نفر مشتری، برداشتها از این شبکه را به حالت تعلیق درآورد.
این پلتفرم با سودی بیش از ۱۸درصد یکی از بیشترین نرخهای سود را ارائه میداد؛ مسئلهای که باعث نگرانی و هشدار رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار هم شده بود.
الکس ماشینسکی (Alex Mashinsky)، مدیرعامل سلسیوس، نتوانست با وعده سر خرمن خود مشتریان وحشتزدهای را راضی کند که بهدنبال برداشت پول خود بودند.
یکی از کارکنان سابق این شرکت نیز از آن بهاتهام اقدام به «دستکاری بازار داراییهای دیجیتال» با داراییهای مشتریان و بدون حسابوکتاب مشخصی شکایت کرد. این شکایت اوضاع را برای سلسیوس بدتر کرد.
سلسیوس سرانجام یک ماه بعد و در ۱۳ژوئیه۲۰۲۲ (۲۲تیر۱۴۰۱) اعلام ورشکستگی کرد درحالیکه ۱٫۲میلیارد دلار به ۳۰۰,۰۰۰ نفر مشتری بدهکار بود. ماشینسکی هم در سپتامبر۲۰۲۲ (شهریور۱۴۰۱) از سِمت خود استعفا کرد. چند روز بعد، خبر برداشت ۵۶میلیون دلار پول از حساب شرکت بهوسیله ماشینسکی و دو مدیر ارشد دیگر چند هفته پیش از ورشکستگی این شرکت، سرخط اخبار کریپتو را به خود اختصاص داد.
پرونده قضایی سم بنکمنفرید و سقوط FTX
بیتردید دراماتیکترین فاجعه دنیای ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۲، نابودی صرافی FTX بود. در سالی که بهنظر نمیرسید بتواند از این هم بدتر باشد، دومین صرافی ارزهای دیجیتال بزرگ دنیا در کمتر از ۹ روز خاکستر شد و زمستان ارزهای دیجیتال سردتر و سردتر کرد.
در اواخر سال، کاشف بهعمل آمد که صرافی FTX حدود ۱۰میلیارد دلار از سرمایه مشتریانش را به پشتیبانی از شرکت سرمایهگذاریاش، یعنی آلامدا ریسرچ (Alameda Research)، اختصاص داده است. قسمت دردناک ماجرا اینجا بود که ۸میلیارد دلار از این سرمایه احتمالاً در معاملات از بین رفته بود.
دراینبین، ولخرجیها و کمکهای میلیوندلاری سم بنکمنفرید، مدیرعامل FTX، به دو حزب دموکرات و جمهوریخواه آمریکا برای نفوذ در دنیای سیاست هم فاش شد.
با خبری که ۲نوامبر۲۰۲۲ (۱۱آبان۱۴۰۱) کویندسک منتشر کرد، پرسشهایی درباره فساد مالی صرافی FTX مطرح شد. طبق این خبر، ۵٫۸میلیارد دلار از ۱۴٫۶میلیارد دلار سرمایه شرکت معاملاتی آلامدا در قالب توکنهای بومی افتیاکس، یعنی FTT، نگهداری میشد.
تنها ۴ روز بعد و در ۶نوامبر۲۰۲۲ (۱۵آبان۱۴۰۱)، بایننس در واکنش به این خبر اعلام کرد که ۵۸۰میلیون دلار توکن FTT خود را میفروشد. این مسئله باعث شد مشتریان صرافی در مدت ۷۲ ساعت برای برداشت ۶میلیارد دلار دارایی خود اقدام کنند؛ درخواستی که صرافی نتوانست محقق کند.
تا ۸نوامبر۲۰۲۲ (۱۷آبان۱۴۰۱)، توکن FTT حدود سهچهارم ارزش خود را از دست داد. صرافی FTX درنهایت در ۱۱نوامبر۲۰۲۲ (۲۰آبان۱۴۰۱) ورشکستگی و استعفای بنکمنفرید را تأیید کرد. ورشکستگی صرافی ثروت بنکمنفرید را هم از ۱۵٫۶میلیارد دلار در ۷نوامبر۲۰۲۲ (۱۶آبان۱۴۰۱) به ۱۰۰٬۰۰۰ دلار در اوایل دسامبر رساند!
چند ساعت پس از اعلام ورشکستگی، این صرافی هد یک هک ۵۰۰میلیوندلاری قرار گرفت. با اینکه بنکمنفرید مدعی بود مشارکتی در این هک نداشته است، در ۱۲دسامبر۲۰۲۲ (۲۱آذر۱۴۰۱) در باهاما بهاتهام پولشویی و کلاهبرداری دستگیر شد.
جمعبندی
تفاقات ناگوار سال ۲۰۲۲ به آنچه خواندید ختم نمیشود؛ چراکه محکومیت و حبس ویرجیل گریفیت (Virgil Griffith)، توسعهدهنده سابق اتریوم، به جرم همکاری با کرهشمالی، سقوط پروتکل «واندرلند دیفای» (Wonderland DeFi) بهواسطه حضور همبنیانگذار تبهکار صرافی ورشکسته «کوادریگا سیایکس» (QuadrigaCX)، افزایش فعالیت باجافزارها، موج گسترده تعدیل نیرو در شرکتهای بزرگ ارز دیجیتال مانند کوینبیس و بایبیت و جمینای، اعلام رسمی پایان پروژه ناموفق استیبل کوین فیسبوک درکنار زمستان سخت و سرد کریپتو، تنها برخی از اتفاقات شوم دیگر در این سال بودند.
با سونامیهای مالی سال گذشته، طبیعی است که بازار ارزهای دیجیتال فعلاً رمق چندانی برای رشد مجدد نداشته باشد. بااینهمه، صنعت کریپتو فرازوفرودهای متعددی را در عمر نسبتاً کوتاه خود تجربه کرده و با اینکه بارها دستخوش ناملایماتی بوده است، نشان داده که توانایی جبران عملکرد گذشته را دارد. درواقع، اتفاقات در این صنعت پرتکاپو هرچقدر هم بد و ناخوشایند باشند، دائمی نیستند. ازاینرو، بهتر است دید وسیعتری درباره اتفاقات داشته باشیم و فراموش نکنیم که بازار نزولی میتواند در اغلب مواقع زمینهساز بازار صعودی باشد.